10


Orjinal Adı: Gone Girl
Türkçe Adı: Kayıp Kız
Yönetmen: David Fincher
Senaryo: Gillian Flynn
Oyuncular: Rosamund Pike, Ben Affleck
Ülke: ABD
Yıl: 2014
Süre: 149 dakika

Aşağıdaki kısa notlarım filme dair fazlasıyla bilgi içerir. Filmi izlemeyenler için pek faydalı olmaz :)

** David Fincher her zamanki gibi kurguda ne kadar usta olduğunu gösteriyor filmde..

** Film kurgu açısından olduğu kadar sinematografik açıdan da harika.. Titiz ve güzel bir çalışma..

** "Evlilik" üzerine ve "İlişkiler" üzerine söyledikleri müthiş.. Özellikle filmin sonlarına doğru Nick'in ayrılmak isteğini Amy'e anlatmaya çalıştığı sıradaki replikler kısa ve öz ve çarpıcı:
- Birbirimizden hoşlandık, etkilendik, birbirimizi sevdik ve evlendik.. sonra birbirimize uyuz olmaya başladık, birbirimizi değiştirmeye çalıştık ve birbirimizden nefret etmeye başladık.. bu yüzden artık ayrılmalıyız.
- Hayır ayrılmayacağız. Çünkü evlilik de bu zaten Nick. 

** Öznel sahneler itinayla bir daha izlenmeli.. Filmin ilk yarısında Amy'nin anıları olarak izlediğimiz öznel sahnelerin onun fantezisi olduğunu sonradan anlıyoruz.. Ki bu bile bir daha izlenmesi gerektiğini gösteriyor..

** Filmde Nick (Ben Affleck) süre olarak çok daha fazla ekranda kalmasına rağmen, film gerçek anlamda Amy'nin filmi gibi.. 

** Kadın karakterler bir o kadar baskın ve güçlü anlatılmasına rağmen, erkek karakterler fazlasıyla yüzeysel ve boş.. Örneğin, Amy, ikiz kardeş Margo, dedektif Rhonda ve hatta Amy'nin annesi, komşu kadın, Tv program yapımcıları kadınlar.. karşılarındaki erkekler ise: Nick, dedektifin yardımcısı, Amy'nin eski sevgilileri, Amy'nin babası.. Gerçekten ciddi bir uçurum var filmde kadın karakterler ve erkek karakterler arasında.. Bu da filmin Feminist bir Altmetni olduğunu düşündürtüyor..

** Amy, eğer intihar etseydi, ölüm şekli kendini sulara bırakmak olacaktı. Bu da Virginia Woolf'a bir gönderme taşıyor sanki. Öyleyse feminist alt metin üzerine ciddi şekilde düşünmeliyim..

** Film açısından yönetmene kesinlikle kötü bir eleştirim yok. Her açıdan başarılı bir film.. Ama hikaye açısından (ki bir kitaptan uyarlama ve senaryo yazarının da romanın yazarının da aynı kadın olduğu bilgisi ışığında) birkaç ters köşe ve anlaşılmayan karakter geçişleri var gibi.. 

** Filmi bir kez daha izlemeliyim. Özellikle Amy'nin arabada giderken iç sesi sayesinde gerçeği öğrendiğimiz an ile tatlı yiyerek kocasının Tv programındaki konuşmasını dinlediği anlar.. Bu iki andaki kadınlar birbirini bozan karakter yapısında. İncelenmeli.

** Filmi bir kez daha izledikten sonra 7.odada detaylı bir yazı yazmalıyım.





0 yorum:

Yorum Gönder