53

Orjinal Adı: Whiplash
Türkçe Adı: Whiplash
YönetmenDamien Chazelle
SenaryoDamien Chazelle
Oyuncular: Miles Teller, J. K. Simmons

Aşağıdaki kısa notlarım filme dair fazlasıyla bilgi içerir. Filmi izlemeyenler için pek faydalı olmaz :)

** Başarılı bir caz davulcusu olmak için her şeyi yapmayı göze alan Andrew Neyman ile öğrencilerinin başarısı için her şeyi yapan Terence Fletcher'in hikayesi.

** Meşhur "genç ve acemi öğrenci ile metodu delice görünse de aslında öğrencisinin iyiliğini isteyen öğretmen" filmleriyle uzaktan akraba Whiplash. Malum bu tür filmlerde öğrenci çok acı çeker ama sonuçta işinde ustalaşıp ödülü kazanır. Öğretmen de zalim ve gaddar görünse de aslında sonrada anlarız ki içinde şefkatli bir usta yatıyordur. Whiplash bu filmlerle uzaktan akraba.. 

** Ara ara Full Metal Jacket'ı hissetmedim değil filmde..

** "İstediğimi almak için neleri verebilirim?" sorusunu soruyor bir yandan film.

** Ara ara hikayeyi açamayıp tekrara düştüğü yerler var. Bu sıkıntıyı da seyirciyi ters köşeye yatırarak açmaya çalışmış ama olmamış. 

** Tökezlese de yere çakılmıyor film. Çünkü çok sağlam iki ayağı var filmin. Birincisi, ritm duygusu. Hem senaryoda hem kurguda hiç sorunsuz işliyor ritm duygusu. İkincisi de müthiş performansları ile ayakta alkışlanacak iki oyuncu. "Kan, ter ve gözyaşı" tabirinin hakkını veriyorlar. 

** Andrew Neyman karakterini oynayan Miles Teller, 15 yaşından beri bateri çalıyormuş ve filmde çok çok az dublör kullanılmış. Yüzü ve mimikleri sanki bu karakteri için varmış gibi cuk oturuyor.

** J.K. Simmons, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Altın Küre ödülünü aldı. Oscar'a da aday ve bence kesinlikle de almalı!


0 yorum:

Yorum Gönder